Zujanje u ušima se ne leči

0
0

Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz u ušima čuje oko 20 odsto ljudi. Može biti izazvano glasnim i jakim zvucima, stresom i drugim opasnim oboljenjima.

Obično taj neprijatan osećaj u ušima opisujemo kao zujanje, šum ili pištanje. Zujanje u ušima se medicinskim rečnikom naziva tinitus.

Može biti izazvano na više načina: može da se javi zbog neke alergije ili upale, zbog pojave stranih tela u uhu, nekog neurološkog poremećaja, pa čak i zbog stresa. Ipak, najčešći uzrok je izlaganje glasnoj muzici.

Zujanje je u stvari znak da je došlo do gubljenja sluha, koje može biti trenutno ili trajno. Da bismo shvatili kako se dobija tinitus, pre svega treba da znamo kako zvuk dolazi do mozga.

Ćelije koje se nalaze u uhu pomeraju se kako zvučni talas udara u njih i šalju mozgu nervne impulse. Zujanje se dovodi u vezu sa oštećenjem tih ćelija, a one se, nažalost, ne regenerišu.

Sačuvati sluh

Tinitus se ne leči jer sa sadašnjim medicinskim dostignućima nismo u mogućnosti da popravimo i obnovimo ove nervne ćelije. Zbog toga se terapija zasniva na preventivi kako već načet sluh ne bi dalje slabio, odnosno kako se već postojeće zujanje ne bi pojačavalo.

Posle koncerta, kada zujanje prođe, sve se vraća u normalu, međutim, jak udarac u glavu i naglo pojavljivanje zujalice jesu signal da posetite otorinolaringologa.

Ukoliko nije reč o problemu sa ušima, odnosno sa sluhom, neprekidno zujanje može se javiti i zbog visokog pritiska i drugih kardiovaskularnih problema.

U svakom slučaju, proverite ovaj zdravstveni problem sa svojim lekarom.

Nemanja Kranjc

Ostavite komentar

Unesite komentar
Unesite ime