Uredite stan po svojoj meri

0
0

Izazovi opremanja stana nisu samo finansijske prirode. Prostor koji posedujete mora da odgovori potrebama cele porodice, uzimajući u obzir sve mogućnosti i ograničenja. Razmišljajte o multifunkcionalnom nameštaju, napravite mikroceline kao poseban svet za mirne trenutke i budite hrabri u izboru boja.

Šta predstavlja minimum potrebnog nameštaja u dnevnoj sobi i trpezariji za porodicu ili prostor, zavisi od te porodice i tog prostora, od njihovih potreba, njihovog načina života. 

Prilikom opremanja dnevne sobe uvek možemo, pored standardnih komada (trosed, dvosed, fotelja), razmišljati o modernim tabureima ili lejzibegu ili malim hoklicama koje mogu da posluže kao dodatan stočic ili stolica za sedenje, kaže arhitekta Sanja Velisavljević.

– Raznolikost je bitna i osećaj svakog člana porodice da ima svoj kutak ili svoje omiljeno mesto u dnevnoj sobi. U svom radu sa klijentima uvek pokušavam prvo da ih upoznam i dobijem što više informacija o njihovom životu, hobiju, strasti… zatim to spajam sa prostorom i polako sklapam kockice – njen je savet prilikom dizajna enterijera.

Rasklapanje u prostoru

Svemu što je multifunkcionalno, sklopivo i rasklopivo dajem veliko DA, nastavlja Sanja Velisavljević. Nameštaj koji može da se koristi za spavanje uvek treba ubaciti, iznenadni gosti će uvek imati spremnu sobu, a uz to uvek možete promeniti mesto spavanja ukoliko poželite. Što je super, jer svaka promena je dobra.

Prilikom raspoređivanja nameštaja po kući, važno je da bude namešten funkcionalno, a ne da bude prepreka. Nije ideja da se neprestano udarate i zakačinjete, jer to stvara frustracije, već da uživate.

– Jako je važno da vodimo računa o kretanju korisnika u nekom prostoru, to je za mene uvek inspirativna tema. Dispozicijom nameštaja u prostoru formiramo tok kretanja. Zato je važno da raspored nameštaja obezbedi nesmetano kretanje kroz prostor dajući mu neophodnu fluidnost – kaže naša sagovornica.

Ostavite malo praznog mesta

Kada nameštaj postavljaju u dnevnu sobu, svi se vode logikom „od zida do zida”, tačnije žele da iskoriste sav slobodan prostor, što je dobro samo ako želite da „nakrcate” prostor. Ostavite prostoru i nameštaju lufta.

– Prostor uvek mora da „diše”. Ukoliko prostor „ne diše”, s vremenom će ugušiti i nas. Stvoriće nam prvo osećaj napetosti i nervoze i polako oduzimati energiju – upozorava Sanja Velisavljević.

Potrebno je sve osmisliti, isprojektovati i izvesti tako da krajnji rezultat bude prostor koji „diše”, bez obzira na njegovu veličinu i broj ljudi koji ga koriste.

Nekada to postižemo kada nameštaj stoji uz zid, nekada nam on služi da vizuelno odvojimo mikroceline, pa je njegova pozicija takva da se on nalazi slobodno postavljen u prostoru, praveći jasnu granicu između dva ambijenta, recimo između trpezarije i dnevne sobe. 

Mesto za svakog

Trpezarija je u većini slučajeva projektovana kao deo dnevne sobe. Na ovaj način vizuelno povećavate dnevnu sobu, koja se sastoji iz dve ambijentalne celine, što povećava raznolikost tog prostora.

– Po mom mišljenju, to je dobro rešenje i mislim da odgovara vremenu u kome živimo. Današnji način života gotovo da isključuje mogućnost zajedničkog obedovanja tokom radne nedelje, a ovakvi prostori daju mogućnost da korisnici budu u istom prostoru, svako u svojoj aktivnosti, a opet u istom prostoru. Dok jedan obeduje, drugi može uzivati u svojoj omiljenoj emisiji – zaključuje arhitekta. 

Oslobodite umetničku dušu

Svašta je moguće iskombinovati i uklopiti, ali je potrebno biti obazriv kod smelih poteza, pogotovu kada je reč o bojama. Sanja Velisavljević nikako ne preporučuje korišćenje tamnih i „mrtvih” boja (boja koje nemaju života u sebi, koje su potpuno ugušene i nemaju u sebi svetlosti). Ukoliko se i koriste, njihova količina treba biti svedena na minimum. Eventualno za neke detalje.

Potrebno je obratiti pažnju na sastav boja koje koristimo za krečenje. Najvažnije je da nemaju sastojke koji mogu ispuštati štetne materije i na taj način ugroziti život ljudi. To važi za sve materijale koje nameravamo da upotrebimo u uređenju doma. 

Preporuka je koristiti samoperive boje, koje omogućavaju da vlažnom krpom uklonite fleke.

 

Ostavite komentar

Unesite komentar
Unesite ime