Ne cedite bubuljice

0
0

Koliko puta se desilo da vam bubuljica izađe dok se spremate za važan sastanak? Naravno, odmah, nakon prvobitnog šoka, krećete u napad, stiskate je i time samo pogoršavate situaciju.

Da bi vaša koža izgledala lepo, morate voditi računa o njoj. Istiskivanje bubuljica nije dobar izbor za tinejdžere, ali ni za odrasle osobe. Osim što ćete još više iziritirati kožu, može doći do nekog od sledećih problema.

Možda bude bolje

Ako mislite da će bubuljica brže nestati ako je istisnete, neće. Naravno, oslobodićete se pritiska koji uzrokuje vaša bubuljica, gnoj će nestati, ali samo privremeno.

Kada istisnete bubuljicu, samo površinski deo gnoja izlazi, dok ostatak ostaje unutar vaše kože, pa se ubrzo posle pucanja bubuljica ponovo pojavljuje. Osim toga, možete raskrvariti bubuljicu, što svakako nije prijatno. Samim tim, ona će ostati na licu mnogo duže nego što ste mislili.

Znak koji ćete zauvek nositi

Budite oprezni ako često cedite bubuljice, jer možete ostaviti trajne ožiljke na svom licu. Ožiljci se javljaju zato što, kada istisnete bubuljicu, vi zapravo oštećujete kožu kako biste izvukli gnoj. Kao i svako drugo oštećenje, istiskivanje bubuljica može izazvati iritaciju, kao i trajne posledice. 

Niko ne želi da u ogledalu vidi podsetnike o vremenu koje je proveo sa bubuljicama. Zato, kada vidite bubuljicu i želite da je napadnete, oduprite se toj želji. Jedino što manje želite od bubuljica jeste ožiljak koji ćete nositi zauvek.

Više nije šala!

Slažemo se, neugodno je gledati te bubuljice na licu. Ali u nekim retkim slučajevima, ako iscedite bubuljicu, možete učiniti više štete od same upale. Krvni sudovi koji se ovde nalaze direktno komuniciraju sa krvnim sudovima u vašem mozgu. Ako gnoj zaražene bubuljice prodre duboko u kožu umesto da izađe na površinu, to može izazvati mnogo veći problem od akni.

Dublja infekcija tkiva može se proširiti do mozga, stvarajući veoma teška oboljenja. Ozbiljna infekcija može izazvati i neurološka oboljenja, a u nekim težim slučajevima čak i smrt. Zvuči zastrašujuće, što i jeste. Zato zauvek prestanite da stiskate bubuljice, a ako problem već postoji, toplo vam preporučujemo da se obratite dermatologu.

Ostavite komentar

Unesite komentar
Unesite ime