Kako lečiti ekcem kod dece?

0
0

Bolest koja je poslednjih 20-30 godina sve prisutnija jeste ekcem. Mnoga se deca muče sa svrabom, a roditelji na sve moguće načine pokušavaju da im olakšaju. Kada je u pitanju mali ekcem, i problem je manji, objasnio je doktor Branimir Nestorović u autorskoj emisiji na linkTV-u, jer, kako kaže, oni najčešće ne izazivaju astmu i druge alergije.

Veliki ekcemi, međutim, izrazito su neprijatni i izazivaju mnogo jači svrab, pa su deca sa takvim ekcemom nervozna, ne mogu normalno da spavaju, ponekad čak i slabije napreduju. Svrab je nesnosan, i što se više češete, on postaje sve jači.

Trikovi koji će smanjiti svrab

Doktor Nestorović savetuje da se testom utvrdi alergen kod deteta, jer alergije pogoršavaju stanje. „Roditelji čije dete ima problem sa ekcemom trebalo bi da obrate pažnju da u jastucima nema perja, vune, da nema mnogo hemije, omekšivača, veštačkih mirisa. Pored toga, treba obratiti pažnju na hranu, jer mnoga deca koja imaju ekcem imaju alergiju najčešće na kravlje mleko, jaja, pšenično brašno, kikiriki, razne orašaste plodove. Treba, međutim, biti svestan da se ekcem neće povući kada dete prestane da jede hranu na koju je alergično, ali dok je jede, ekcem će se pogoršavati.”

Kada se alergeni izbace, tek tada se kreće u pravo lečenje ekcema kremama. Osnovno lečenje podrazumeva obilato mazanje običnim kremama, a kada je reč o lekovima, to su najčešće kortikosteroidne kreme. One su, međutim, na duže staze veoma štetne za kožu. Profesor Nestorović objašnjava zbog čega ove kreme ne treba koristiti dugo i kako i sa čime ih mešati da efekat bude dobar, a štetnost manja.

Ekcemi ne vole vlagu, pa ih slobodno izlažite suncu u intervalima kada sunce nije jako; preporučuje se uzimanje što više prirodno ceđenih voćnih sokova, kao i svežeg voća i povrća.

Ostavite komentar

Unesite komentar
Unesite ime