Kako da se rešite neprijatnog mirisa obuće?

0
0

Jedan od najčešćih i najnezgodnijih problema jeste loš miris stopala. Ako ste jedan od onih koji se stide da skinu cipele kada odu u goste, onda je ovo tekst za vas. Nudimo vam nekoliko saveta kako da na prirodan način rešite ovaj problem. 

Miris koji ponekad imaju vaše cipele je vrlo neprijatan. Njega mogu izazvati i bakterije i gljivice. Razgovarali smo sa doktorom Milošem Stanojevićem, specijalistom za nokte i stopala, koji nam je objasnio da je veoma važan, pored redovne higijene, i izbor cipela i čarapa. Ukoliko su vaše čarape od sintetike, noga će biti izložena znojenju više nego inače, što će dodatno povećati njen smrad. Zato je njegova topla preporuka da birate pamučne čarape. 

Takođe, doktor ukazuje na grešku koju često pravimo – obuću odmah ostavimo u cipelarnik. S obzirom na to da je vlaga leglo gljivica, pre odlaganja obuće potrebno je da je ostavite da se osuši i provetri. 

Ako je šteta već učinjena, nudimo vam nekoliko saveta koji će vam pomoći da uklonite neprijatan miris obuće i da na taj način izbegnete situacije u kojima se nećete osećati baš prijatno. 

Ono što svi imate u kući – soda bikarbona

Soda bikarbona je najpoznatije prirodno sredstvo u borbi protiv neprijatnog mirisa. Stavite kašičicu sode bikarbone u cipelu i ostavite da odstoji preko noći, a zatim dobro istresite obuću. Postupak ponovite dva, tri puta kako bi neprijatan miris u potpunosti nestao.

Talk protiv neprijatnog mirisa

Kao i soda bikarbona, talk ima sposobnost da apsorbuje vlagu. Ostavite ga da odstoji u cipeli do jutra, a zatim istresite prah. Mekana i nežna struktura talka neutrališe neprijatne mirise. 

Takođe, pre nego što obujete čarape, pospite malo talka po stopalima. Na taj način sprečićete prekomerno znojenje nogu, a neutralisaćete i loš miris.  

Brzo i efikasno rešenje – kora limuna i pomorandže

Kora limuna i pomorandže takođe uklanja loš miris cipela, patika i papuča. Ako želite brzo da se rešite neprijatnog mirisa, ovo je idealno rešenje za vas. Potrebno je da stavite koru limuna ili narandže u svaku cipelu, ostavite nekoliko sati da stoji i vaše cipele će biti spremne za upotrebu, ali ovog puta bez neprijatnog mirisa. 

Dobra, stara metoda: stavite obuću u zamrzivač

Stavite obuću u plastičnu kesu i ostavite ih preko noći u zamrzivaču. Hladnoća ubija bakterije koje prouzrokuju smrad. Ovo je odlična tehnika za stvari koje ne bi trebalo prati nakon svakog nošenja.

Ostavite komentar

Unesite komentar
Unesite ime