Kako da poboljšate odnos sa decom?

0
0

Za mnoge porodice pubertet zvuči kao horor film. U nekim slučajevima život u kući postaje bojno polje, pa većina roditelja ne zna šta da radi. Naravno, nema čarobnog štapića koji bi učinio da vas ovaj period zaobiđe, ali postoji nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da poboljšate odnos sa tinejdžerima i da sačuvate sopstveni mir. 

Razumevanje puberteta mnogim roditeljima teško polazi od ruke. Svaki roditelj želi da njegovo dete ostane dete, pa je činjenica da je ono poraslo i da ima svoje stavove i želje teško prihvatljiva. Kada mišljenja počnu da se razilaze, dolazi do zategnutih odnosa, koji često mogu da budu vrlo konfliktni.

Uspostaviti dobar odnos sa tinejdžerima ponekad se čini kao nemoguća misija. Međutim, ovi saveti vam mogu pomoći da prevaziđete sve nesuglasice koje imate sa decom.

Provedite više vremena sa njim/njom

Svakodnevne obaveze, posao, spremanje kuće čine da sa decom provodite manje vremena nego što bi trebalo. Ipak, potrudite se da svakog dana odvojite malo vremena za razgovor sa njima. Sama činjenica da će tinejdžer osetiti da vam je stalo do toga da provodite vreme zajedno biće korisna za oboje.

Vi ste prvenstveno roditelj, pa tek onda prijatelj

Neki roditelji veruju da, ukoliko se postave kao prijatelji, rešiće problem u komunikaciji sa tinejdžerima. Realnost je sasvim suprotna. Iako adolescenti više nisu deca, i dalje im je potrebna, možda i više nego ranije, roditeljska figura. 

Zato je veoma važno da zadržite svoj položaj. Da biste to postigli, potrebno je da postavite određena pravila koja moraju da se poštuju. Ako ste previše popustljivi, ne možete očekivati da će vaše dete pravila poštovati. Naravno, to ne znači da se postavite kao diktator. Otvorena komunikacija i obostrano poštovanje daju mnogo bolji rezultat nego autoritarizam. 

Zapamtite, smireni ton je delotvorniji

Sigurno ste primetili da vam dete posvećuje više pažnje kada mu se obraćate smirenim tonom i sa poštovanjem. Vikanje podiže tenziju kako vama, tako i tinejdžeru, što u njemu izaziva osećanje tuge, straha ili besa. 

Pod naletom jakih emocija tinejdžer nije u stanju da sve informacije primi, što roditelje dodatno iznervira i dovodi do začaranog kruga, u kom se deca postepeno udaljavaju od vas. Zato, ako ste zbog nečega uznemireni, prvo smanjite tenziju, pa tek onda razgovarajte sa adolescentom.

Razgovor, a ne „uputstva za ponašanje’’

Važno je da shvatite da vaš tinejdžer više nije malo dete koje će prihvatiti svako vaše naređenje. Tačno je da nije ni odrasla osoba, ali ako ga tretirate kao sebi ravnog, pomoći ćete mu da gradi svoju ličnost, a da mu ne narušite samopouzdanje. Umesto da kažete „moraš to da uradiš’’, možete reći „ja bih volela da uradiš tako” i sigurno ćete imati bolje rezultate. 

Ne pravite od muve slona

U pubertetu deca su sklona eksperimentisanju, zato ne uzimajte sve zdravo za gotovo. Način oblačenja ili muzika koju sluša nisu naročito važni, jer će tinejdžer tokom odrastanja više puta promeniti svoj stil dok se u nekom ne pronađe u potpunosti. Setite se sebe u tom periodu i videćete da ste i sami prolazili kroz najrazličitije faze. 

Dok interesovanja ne utiču na kvalitet života i zdravlje deteta, ne brinite – sve je u redu. Savetujemo vam da ih prihvatite kao svoja, jer mnogo pozitivnih i iskrenih razgovora nastaje kada imate zajednička interesovanja. 

Ostavite komentar

Unesite komentar
Unesite ime