Dr Nestorović: Kada se ne razvija, mozak odumire

0
0

Da bi dočarao zašto mozak ne sme nikad da se opušta i zašto mora neprekidno da bude uposlen, profesor Bane Nestorović pravi analogiju sa ponašanjem životinja. 

Sposobnost mozga da se stalno razvija, regeneriše i obnavlja sinaptičke veze nakon povreda ili drugih oštećenja zove se neuroplastičnost i medicina joj poklanja sve više pažnje.

U emisiji „Zdravo sa profesorom Nestorovićem” doktor Bane Nestorović je, između ostalog, pričao o tome zašto se mozak smanjuje i kako to može da se spreči.

Jedno od doktoru omiljenih objašnjenja uzroka smanjenja mozga jeste teorija domestifikacije, odnosno pripitomljavanja. Po toj teoriji, ljudi su mnogo više angažovali svoj mozak dok su bili neandertalci i svakodnevno se dovijali kako da dođu do hrane. Danas živimo mnogo komfornije, a to, sa druge strane, nije nikakav intelektualni izazov.

Da bi dočarao zašto mozak ne sme nikad da se opušta, dr Nestorović pravi analogiju sa životinjama koje žive pripitomljene, pa i razmažene u domaćim uslovima, i zbog toga gube neke važne osobine. Pogledajte objašnjenje u videu. 

 

Ostavite komentar

Unesite komentar
Unesite ime