Adekvatna nega za tamniju kožu

0
0

Koža je najveći ljudski organ, čija boja zavisi od pigmenta melanina, koji proizvode posebne ćelije poznate kao melanociti. Nedavno istraživanje pokazalo je da struktura i problemi kože variraju u skladu sa njenom bojom, pa i preparati koje koristite treba da budu u skladu sa ovim razlikama.

Razlike u boji kože ogledaju se u nivou aktivnosti melanocita, kao i u načinu kako se stvaraju i grupišu ćelije. Dakle, što više melanina sadrži koža, to je čovek tamnoputiji. Boja znatno utiče na to kako naša koža reaguje na spoljašnje faktore kao što su sunce, poremećaji pigmentacije, iritacija i upale.

Priča koja oduvek prati tamniju kožu jeste da je ona masnija od drugih. Iako ta tvrdnja može biti tačna za neke ljude, postoje osobe kod kojih to pravilo ne važi. Većina ljudi smatra da dobro poznaje svoju kožu, pa koristi raznorazne kreme, gelove, tonike, čime je dodatno isuši ili doprinese dodatnom lučenju sebuma. Zato je veoma važno da bolje upoznate svoju kožu, odnosno da znate da li je ona suva, masna ili mešovita, i da negu kože uskladite sa svojim potrebama.

Svakodnevna rutina

Svakog dana morate očistiti lice kako biste uklonile mast, znoj i sve nečistoće koje se akumuliraju tokom dana. Ako je vaša koža suva, dnevno je dovoljno samo jedno čišćenje kože kako biste izbegle iritaciju. A ukoliko imate masnu kožu, možete je oprati od dva do tri puta dnevno, jer na taj način uklanjate višak masti. Ali budite pažljive i nemojte preterivati sa preparatima, jer možete isušiti i iritirati kožu. 

Što se tiče hidratantne kreme, nanosite je samo u slučaju da je vaša koža lica suva. A ako je koža prirodno masna, ne morate je dodatno hidrirati. 

Masna koža i akne

Kada je masna koža u pitanju, treba znati da je ona podložna miteserima, bubuljicama i aknama. U takvim slučajevima, mineralna maska može pomoći u smanjivanju viška masti koja se akumulira duboko u koži. Ponekad su neophodni tretmani lica koji podrazumevaju dubinsko ćiščenje kože prilikom kojeg se odstranjuje sloj mrtvih ćelija na licu i otklanja nečistoća nagomilana u porama. 

Prilikom tretmana lica, kozmetičar pravi izbor preparata koji će najbolje poboljšati stanje vaše kože. Pored dubinski oćišćene kože, masažom lica, vrata i dekoltea, koja je u sklopu tretmana, podstiče se mikrocirkulacija, što pospešuje proizvodnju kolagena i elastina u ćelijama, koji su najzaslužniji za svežu, hidriranu i zdravu kožu. 

Tamna koža – ultraosetljiva koža

Tamna koža može biti izuzetno osetljiva, posebno prilikom korišćenja jakih proizvoda. Naime, tamna koža ima veću količinu pigmenta melanina, koji daje boju koži. Kada on reaguje negativno na neki proizvod, dolazi do stvaranja svetlih tačaka na koži, koje ponekad traju nekoliko meseci ili čak godina. 

Kako biste izbegle ovaj problem, pažljivo birajte proizvode koje ćete koristiti. Ako je vaša koža osetljiva ili suva, izbegavajte proizvode koji je mogu nadražiti, posebno one koji sadrže benzoil-peroksid i salicilnu kiselinu. Ovo svakako ne znači da morate kupovati veoma skupe proizvode, naprotiv, proizvodi koji se prodaju u apotekama ili drogerijama imaju posebnu liniju za osetljivu kožu, koja vam može pomoći.

Šminka za vas

Omiljena aktivnost većine žena svakako je ulepšavanje. Dame koje imaju taman ten uz veoma malo, pravilno odabrane šminke mogu izgledati fascinantno i zavodljivo.

Puder treba da nanosite u veoma malim količinama kako biste istakle prirodnu lepotu svog tena. Rumenilo u tamnije roze ili bronzano-braon boji u tome vam može dodatno pomoći. Nezaobilazni deo prilikom svakog šminkanja jeste crna maskara, koja će vaše oči staviti u prvi plan. Lepotu usana najbolje možete istaći sjajem za usne u boji mesa ili ružem u crvenoj boji. 

Prilikom odabira šminke obratite pažnju na tip kože, pa, ukoliko je vaša koža masna, izaberite šminku na bazi vode, a ako je suva, šminka na bazi ulja daće vam bolje rezultate. Na sreću, nekoliko linija kozmetike nudi šminku namenjenu tamnijoj koži, a mnoge od njih dostupne su u drogerijama po pristupačnim cenama. 

Zaštita od sunca – da ili ne?

Svim tipovima kože potrebna je temeljna zaštita od UV zraka, ali nivo potrebne zaštite varira u skladu sa bojom kože. Istina je da tamna koža ima dodatnu zaštitu od UV zračenja. Ali i pored toga, ona može da trpi posledice ukoliko je ne štitite pravilno. Zato, bez obzira na boju kože, pre izlaganja suncu uvek nanesite kremu sa zaštitnim faktorom.

Ostavite komentar

Unesite komentar
Unesite ime